Pages

Tuesday, 22 July 2014

West Coast Roadtrip - vinkkejä

Ajattelin kirjoittaa muutaman vinkin niille, jotka kenties harkitsevat roadtrippiä USA:n länsirannikolla, lähinnä siis 101-tiellä

Ensimmäisenä iltana pysähdyimme Santa Cruziin, joka vaikutti kivalta rennolta rantakaupungilta. Siellä ollessa kannattaa ainakin kävellä rannalla Pierillä, josta löytyy myös huvipuisto. Muutenkin paikka muistuttaa Nykissä sijaitsevaa Coney Islandia. 

Santa Cruz


Kauneimmat näköalat löytyy mielestäni Big Sur -alueella. TÄSSÄ on aika hyvä esite alueesta ja mitä siellä kannattaa bongailla. Ajotie nuolee upeita korkeita rantakallioita, joista on mielettömät merimaisemat. Alueella on monia eri leirintäalueita ja majoitusvaihtoehtoja, MUTTA kannattaa ehdottomasti varata paikka (myös teltta/RV -paikat!) etukäteen, jos vain mahdollista. Monet leirintäalueet ottavat first come first serve periaatteella, mutta siinä tapauksessa kannattaa yrittää mennä alueelle heti aamusta. Varsinkin parhaat, meren äärellä olevat, kuten leirintäalueiden (näköaloiltaan) ehdotonta eliittiä oleva Kirk Creek -leirintäalue, täyttyvät heti. Tuo mainitsemani alue on muuten se paikka mihin kannattaa pyrkiä, jos vain mahdollista. Myös elintarvikeostokset kannattaa tehdä jossain isossa marketissa ennen Big Sur-aluetta, sillä siellä ei ole kuin pari pientä kallista turistikauppaa.


Santa Cruz


Mending the line -elokuvan kalastajan osuva koti-ovitervehdys

Ylipäänsä lähtisin näin jälkiviisaasti sillä, että varaisin (tai ainakin suunnittelisin) etukäteen ne paikat, missä haluan pysähtyä yöpymään - oikeastaan koko rannikkotien osalta. Varsinkin tämä kesäaika on suosittua matkailuaikaa ja parhaat paikat kuhisee porukkaa. Pysähdyttyämme esimerkiksi Santa Cruziin, jossa on muutamia rannalla sijaitsevia leirintäalueita, oli kaikki paikat jo ihan täynnä ja jouduimme siinä juuri ennen pimeän tuloa paniikissa etsimään yöpymispaikkaa. Loppujen lopuksi saimme aika huonon paikan jostain metsästä ja sekin maksoi 50 dollaria (yksityinen leirintäalue). Hinnaltaan valtion omistamat alueet ovat huokeampia, n. 20-30 dollaria per yö.

Big Sur
Big Sur

Big Sur alueella tekee mieli pysähtyä tämän tästä ottamaan kuvia, ja tien varrella onkin oikeastaan säännöllisin väliajoin pysähdyspaikkoja, jotka on tarkoitettu ihastelua varten. Bongasimme näistä myös valaita, jotka oleskelevat aika lähellä rantaa. Tie on muuten Big Surin kohdalla aika kapea ja kiemurteleva, eli kovin nopeaa etenemistä ei kannata luulla tekevänsä - mutta kuka haluaisikaan, kun näkymät ovat mitä ovat. Kannattaa erityisesti pysähtyä katsomaan Julia Pfeiffer Burns State Park, jonka yhteydessä sijaitsee myös videolla näkyvä pikkuinen ranta McWay Falls-vesiputouksineen.

 


Myös Pfeiffer Big Sur State Park on näkemisen arvoinen (emme tosin itse käyneet siellä). Sieltä löytyy toinen vesiputous. Big Surissa on ylipäänsä paljon eri hiking-polkuja, joita varmasti kannattaa hyödyntää, jos on aikaa. Itse emme ehtineet, koska ajoimme vain muutamassa päivässä alas. Varautukaa muuten siihen, ettei kännykässä ole yhteyttä suuressa osassa paikkoja.

Golden Gate


Emme pysähtyneet San Fransiscossa tai Los Angelesissa. Ajoimme kuitenkin Golden Gate -sillan yli ja San Fransiscon läpi. Jouduimme pahimpaan ruuhkaan eikä todellakaan tehnyt mieli jäädä sinne yhtään pidemmäksi aikaa. Myös Los Angelesin ruuhka oli kamala. Eli jos suuntaatte noille alueille, ehdotan, että pyritte välttämään aamua ja iltapäivää. Varoituksen sanana muuten, että varsinkin San Fransisco - LA -alueella ihmiset ajavat erittäin agressiivisesti, joten siellä kannattaa todella olla silmä tarkkana.

Ajoimme rantatien vain kahdessa-kolmessa päivässä alas San Diegoon, mutta suositukseni on varata ainakin viikko aikaa. Tuolloin ehtii oikeasti nauttimaan ajosta, sekä pysähtymään katsomaan kaikkia niitä miljoonia paikkoja, joita tien varrelta (ja ehkä vähän ohi) löytyy.

Muuten rohkenen myös kannustamaan käymään Oregonin puolella. Siellä on aivan mielettömiä metsä-, vuoristo-, joki- ja vesiputousnähtävyyksiä. Kaliforniassa kun vain lähinnä rannikko on kaunista - muu on kuivaa keltaista laaksoa.
Oregonin metsiä

video

Yllä livematksua Oregonissa sijaitseva Toketee Falls. Ja siis Crater Lake (alla) is a must!

Emme siis todellakaan pysähtyneet tarpeeksi matkan varrella, mikä harmitti. Siksi tämä on aika suppea katsaus siitä mitä itse huomioin Oregon-Kalifornia -akselilta.

No comments:

Post a Comment


Back to Top