Pages

Thursday, 30 July 2015

Minkälainen on vahva itsetunto?

Vahva itsetunto ei tarvitse ravinnokseen toisten polkemista (J. Sarasvuo)

Luin Sarasvuon kirjaa ja törmäsin tähän lauseeseen. Mielestäni se on niin totta, että ajattelin kirjoittaa asiasta vähän.

Olen usein miettinyt, että kun ikää ja elämänkokemusta on tullut vyölle lisää, on itsetuntonikin parantunut. Sitä oppii hyväksymään itsensä, eikä ehkä ihan samalla lailla koe tarvetta tyydyttää muiden mielipiteitä. Tottakai mietin välillä, että mitäköhän tuo ja tuokin minusta ajattelee, mutta päivän päätteeksi teen aina oman omantunnon ja viban mukaan. Toisaalta asetan itselleni kovat vaatimukset, enkä mitenkään koe olevani täydellinen - far from it. Olen itse itseni pahin kriitikko. Se kuitenkin pakottaa minua pysymään kehityksen tiellä.

Hyvä itsetunto on mielestäni sitä, ettei koe tarvetta väheksyä muiden arvoa tai tekoja, ei kadehdi muita ja voi oikeasti iloita toisten puolesta. Hyvä itsetunto on myös sitä, että voi nauraa omille kommelluksille, todeta ääneen omat puutteensa ja näyttää avoimesti muille silloin kun on oikeasti heikoimmillaan. Hyvän itsetunnon omaava ihminen tietää missä on hyvä, missä on huono ja hyväksyy tämän. Jos on hyvä itsetunto, ei omaa itseään tarvitse nostaa astumalla muiden päälle. Ei tarvitse korostaa itseään, leuhkia eikä päteä. Toisaalta jos tapaa tyyppejä jotka tekevät juurikin tätä - eli korostavat omia tekojaan ja leuhkivat - voi ihminen jolla on hyvä itsetunto hymähtää ja oikeastaan sääliä sitä joka vielä etsii itseään ja kokee tarvetta itsensä nostamiseen. Hyvällä itsetunnolla varustettu ei alennu kilpailemaan itseään leuhkivien ja korostavien kanssa. Siihen ei vain yksinkertaisesti koe tarvetta. Koska, kun on itseensä tyytyväinen niin muiden menestys - vaikka se olisi näennäistä - ei ole itseltä pois.

Tämä ei tarkoita, etteikö itseään kuitenkin voisi pyrkiä kehittämään. Mielestäni itseään ja tietämystään on hyvä kehittää ihan elämän loppumetreille asti. Mutta tämä edellyttää sen, että tiedostaa missä omat heikot kohdat on ja mitä kannattaa parantaa. Pääasia on kuitenkin muistaa, että kaikki eivät ole samanlaisia. Onneksi niin. Eikä kukaan - kukaan - ole täydellinen.3 comments:

 1. Aivan täyttä asiaa! Ajattelen täysin samoin hyvästä itsetunnosta sun kanssa, juuri sitä, että on oma itsensä ja uskaltaa näyttää ne hyvät ja huonot tunteensa tilanteesta riippumatta. Jollain tasolla myös sitä, että keskittyy itseensä eikä tarvitse arvostella muiden valintoja. Sulla on ihana blogi :)
  -Nins

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kiitos paljon :). joo heikkouksien näyttäminen ei ole helppoa, mutta pyritään siihen. Se antaa muillekin paljon aidomman kuvan ihmisestä. Kukaan ei kuitenkaan ole lyömätön. Oletko itse huomannut että olisit "vahvempi"nyt vanhempana ja uskallat näyttää enemmän aitoa itseäsi?

   Delete
 2. Ehdottomasti joo! Jotenkin mitä vanhemmaksi tulee sitä vähemmän jaksaa välittää, vaan jotenkin hyväksyy myös itsensä paremmin sellaisena kuin on. Ehkä myös sellaista, että pyrkii ottamaan tietyllä tapaa rennommin melkeimpä kaiken kanssa ;)
  -Nins

  ReplyDelete


Back to Top