Pages

Saturday, 30 January 2016

Wild child

Mielestäni on outoa miten samasta perheestä voi tulla persoonallisuudeltaan niin erilaisia lapsia. On myös hauskaa miten parhaimmat ystäväni ovat kaikki vanhimpia lapsia. Samoin poikaystäväni ovat yleensä olleet esikoisia. Ehkä meitä esikoisia yhdistää uran uurtamisesta ja ennakko-odotuksista kumpuava vahvuus. Usein vanhimmat lapset varmaan oppivat ottamaan johtajan paikan koska heiltä vaaditaan esimerkkinä olemista. Esimerkiksi meidän tapauksessa olin jo lapsesta hyvin ulospäinsuuntautunut ja "flirtti" ja hoidin myös kaksi vuotta nuoremman siskon puolesta puhumisen. Siskoni taas on selkeästi rauhallisempi ja pidättäytyväisempi, mutta kuitenkin hyvin kovapäinen ja itsenäinen.

Toisaalta, kun perheeseemme saapui poni joka oli vähän villimmän luonteinen, laitoin huoletta pikkusiskon kokeilemaan ratsastamista ensimmäisenä - itse kun en ollut mitenkään tyhmänrohkea. Eli semmoinen urhea pikku puskuri oli kyllä hyvä olla.

Kun minä ja meidän iltatähtemme selkeästi nautitaan keskipisteenä olemisesta ja tykkäämme hauskuuttaa ihmisiä, on keskimmäinen yleensä vähemmän suuna päänä. Minua seitsemän vuotta nuorempi kuopus on varmaan saanut osakseen sen saman valokeilan jonka vanhin lapsi saa ennen toisten lasten tuloa. Sisaruksiin on omanlainen viha-rakkaus -suhde. Ketään muuta kuin sisaruksia ei tunne niin hyvin, että pieni kisailu ja kateus ja toisaalta ylpeys ja ilo heidän puolestaan on luonnollista.

Mietin myös miten jo pienestä lapsista näkyy selkeät persoonallisuuserot. Jotkut ovat selkeästi ekstrovertimpiä kuin toiset. Kuitenkin minulla on kavereita, jotka lapsena ovat olleet todella ujoja, muuta sitten jossain vaiheessa ovat tehneet 160 asteen käännöksen ja ovat nyt ekstroverttejä. Eli tietyt tapahtumat elämässä voivat muokata persoonallisuutta (tai sen ilmaisua?) ratkaisevasti.

Mutta tuo sisaruus on kyllä jännä juttu. Sitä on tavallaan samasta muotista, samoista tarinoista ja samasta kohtalosta, mutta kuitenkin persoonat saattaa olla kuin kuu ja aurinko. Sitten on niitä pikkuruisia piirteitä, eleitä, helisevä nauru tai äännähdyksiä, jotka paljastavat siteen kaikesta erilaisuudesta huolimatta.

Sisters are different flowers from the same garden

No comments:

Post a Comment


Back to Top