Pages

Friday, 8 July 2016

Uusi rakkaus

Olen karttanut kuntopyöriä oikeastaan koko saliurani ajan. Olen niitä joskus lämmittelymielessä kokeillut, eikä syke ole noussut nimeksikään, joten turhauduin ja siirryin juoksumatolle ja cross-trainereihin. Spinningtunnilla olen käynyt joskus kymmenen vuotta sitten, mutta koin ne yksitoikkoisiksi.

Katselin toukokuussa Fitnesspäiväkirjoja ja ohjelmassa likat veteli salilla hikipäissään spinningpyörillä. Siitä inspiroituneena päätin muutama viiko sitten Elixilla uskaltautua pitkästä aikaa pyörälle lämmittelemään. Varsinkin nyt kun lonkka ei kestää juoksua melkein ollenkaan, ajattelin, että pyöräily helpottaisi rasitusta. Ja kappas! Sehän muuten sujui aivan saakelin hyvin. Olin vartin treenin jälkeen hiestä märkä ja syke pysytteli 150 hujakoilla (maratonin äskettäin juossut ei kevyellä liikunnalla saa sykettä sinne). Nyt olenkin siirtänyt alkulämmittelyt salilla pitkälti pyörälle. Pidän siitä, että aika kuluu nopeasti kun vastusta ja tempoa vaihtelee. Välillä voi nousta ylös polkemaan pariksi minuutiksi ja tulla alas pariksi minuutiksi jne. Varoitan kuitenkin että vastusta pitää sitten myös olla ja polkea todella reippaasti. Monet vain kruisailevat eteenpäin ihan niin kuin olisivat Jopoilemassa kaupungilla. Silloin on turha kaivaa hikipyyhettä framille.

Sanoisin kuitenkin, että pyörätyypillä on väliä. Pehmeällä satulalla varustetuilla tämänkaltaisilla pyörillä ei saa yhtään samaa tuntumaa kuin kunnon spinningpyörällä.

Tässä esimerkki omasta lämmittelystä:

1 min nopeaa pyöriälyä pienellä vastuksella
2 min vielä nopeampaa pyöräilyä lisätyllä vastuksella
1 min kovalla vastuksella
3 min kovalla vastuksella seisten
1 min kovalla vastuksella istuen
2 min nopealla tempolla ja matalammalla vastuksella
2 min kovalla vastuksella seisten
1 min istuen kovalla vastuksella
1 min seisten kovalla vastuksella
1 min kevyttä rullailua lopuksi

Pidä huoli siitä että syke pysyy viiden minsan jälkeen 150 hujakoilla ja saat jo aika hyvän treenin.
Kuvaillun kaltainen vaihtelu on mielestäni hauskaa muuten hieman puuduttavassa hommassa jossa tuijottaa joko eteen tai sykemittaria vahdaten time elapsed -kohtaa.  

No comments:

Post a Comment


Back to Top