Pages

Saturday, 31 December 2016

ASMR a.k.a. aivo-orgasmi

Oletteko koskaan huomanneet, että joku henkilö - ihan tuntematonkin - saa läsnäolollaan teissä aikaan sellaista outoa kihelmöivää hyvänolontunnetta? Muistan itse lapsuudesta vieläkin selvästi esimerkin. Kävimme turkisliikkeessä Yrjönkadulla ja myyjän puhuessa minulla nousi hyvällä tavalla karvat pystyyn ja muistan etten jotenkin halunnut edes lähteä liikkeestä. Eikä syynä varmasti ollut pelkästään aikuisena puhjennut rakkauteni turkkeihin, haha. Myös myöhemmin olen monesti saattanut jutella jonkun ihmisen kanssa ja saanut hänen puheesta niin hyvän olon, etten haluaisi että hän lopettaa. Samoin esimerkiksi jotkut jooga-opettajat saavat rauhallisella äänellään aikaan sen, että haltioidun aivan täysin. Olen miettinyt mistä tämä fyysinen hyvänolontunne johtuu. NYT se selvisi!

Lukekaapas tämä Hesarin artikkeli
"Tälle fyysiselle kokemukselle on annettu nimi ASMR, joka on lyhenne englannin sanoista Autonomous Sensory Meridian Response. ASMR-kokemuksen kansanomaisempi nimi on aivo-orgasmi, sen verran ihanista äänistä johtuvista väristyksistä ja kihelmöinnistä on kyse."

Tuo erityisesti päänalueella tuntuva ihana kihelmöinti on siis aivo-orgasmi. Haha. Mutta varmasti monet teistäkin ovat tunteneet tuon ihanan kihelmöinnin kun joku ihminen - vaikkei häneen tuntisi minkäänlaista eroottista tai muuta vetoa - puhuu ja on lähellä. Usein se siis tulee tietystä äänestä, mutta voi myös syntyä visuaalisesta stimuloinnista. Käytännössä on siis kyse hänen puheäänestään ja sen tasosta eikä mistään ihastuksesta.  Myös muut äänet, kuten hiljainen kellojen soitto tai koputus voi aiheuttaa samaa.

YouTubeen on näemmä tehty runsaasti ihan omia tuotoksia pelkästään tätä varten. Minkälaisia tuntemuksia teissä herättää esimerkiksi:
tai
Löytyy myös muita vaihtoehtoja.

Kihelmöivää päivää teille :)!

Itse saan hyvää oloa erityisesti auringosta.No comments:

Post a Comment


Back to Top